Pages

Monday, 19 September 2011

TRAGEDI BULAN MADU

Si dara baru mengenal dunia, lalu mencuba-cuba kehidupan di alam maya, manalah tahu ada rezekinya, tak dapat jodoh nikahnya, bisa sahaja berkawan merata.

Lalu si dara mengetik kekunci, sambil jemari menari-nari, sebagai tinta dalam berperi, untuk memenuhi kehendak hati. Demikianlah si dara setiap hari, tiada jemu tiada membenci, walaupun kenalannya seribu dipatri, hanya sedikit yg benar-benar berinteraksi.

Suatu hari si dara menerima, huluran salam dari sang teruna, berbual mereka di buku yg bermuka. Ketawa-ketawa bagai digeletek, sang dewi suka mengekek, sang dewa pula tersenyum-simpul kerana berkesannya jari dipetik.

Sepurnama berlalu kisah manisnya madu, tiba saat duka lara bagai sembilu, putus sudah kasih-sayang melalui mukabuku, terjelepok menangis si dara kerana malu, habis segala aurat dan gambar diberi pada pemuda yg disangka bakal menjadi teman sehidup semati dulu.

Bertukar bulan berselang tahun, si dara akhirnya bertemu jodoh yg sering dipohon, menanti hari bahagia selalu dimohon, membina masjid kerana Allah bukannya harta karun. Alhamdulillah....

Malam pertama sungguh bermakna, untuk kedua2 mempelai yg pastinya teruja, bersama-sama melayar bahtera, impian mereka bersama selamanya, dengan harapan bahagialah rumahtangga, berlandaskan fitrah dan juga agama.

Tiba-tiba saat bermulanya bulan madu, ketukan dipintu bertalu-talu, dibuka daun pintu, oh, rupanya ayah dan ibu. Terkesima si suami bila direntap tangannya oleh si walid, sedangkan suami isteri ini sedang ralit, mahu melabuhkan lena yg ingin di ulit.

Mencerlang mata si ummi, melihat sang isteri yg inai masih merah dijari, rasa mahu ditampar pipi, namun masih tebal iman dihati. Ditangan walid dan ummi ada satu sampul, penuh gambar dan salinan aksi yg boleh bikin mata tersembul, dibelakang mereka seorang pemuda tersenyum-simpul, sang isteri terpana hingga mata mahu tersembul. Oh! itu kekasihnya, Din Berjambul!
Ibu dan bapa mertua sangat kecewa, apatah lagi suami yg selama ini asyiknya bercinta, menantu dan isteri yg di cari bukanlah seperti yg disangka, kisah hitam mukabuku menjadi hambatan dosa. Sang isteri menangis dan berkata sudah taubat nasuha, sucinya orang yg bertaubat pada Yang Esa, namun apalah maknanya pada manusia, yg mahu dilihat hanya kata nista.

Ingatlah wahai sahabatku, ini semua gara-gara nafsu si mukabuku, usah tenggelam dalam lautan yg keliru, ambil iktibar tragedi bulan madu.

No comments: