Pages

Tuesday, 20 September 2011

RETORIK SEKAKI PAYUNG EMAS
Bagi mukminah yang taat kepada suami,
faham akan kebenaran agama terhadap poligami dan 
bersabar diatas kerenah suami, sudah tentu akan mendapat ganjaran daripada 
Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

GANJARANNYA ADALAH SYURGA.
(Tidak terjangkau dek fikiran apa yg ada disana. Minta sahaja apa yg terlintas, bahkan yg tiada sepertinya didunia, bakal menjelma disana.)

"Jika seorang wanita menunaikan solat 5 waktu, puasa bulan bulannya (Ramadhan), mengawal kemaluannya dan ta'at kepada suaminya, akan dikatakan kepadanya : Masuklah ke Syurga dari mana-mana pintu yang anda kehendaki [Hadis Ibn Hibban]


"Tidak ada kesukaran, penyakit, kekecewaan, luka, dugaan yang menimpa orang Islam, sehinggakan sekeping duri yang mencucuk dia, Allah swt akan mengkifarahkan baginya kesalahan-kesalahan". [Hadis Riwayat al-Bukhari : 5642, Muslim : 2573]


"Bala' akan terus menimpa orang yang beriman baik lelaki dan wanita, pada diri mereka, anak-anak mereka dan harta-harta mereka, sehingga dia bertemu Allah tanpa ada dosa keatasnya" [Hadis Riwayat al-Tirmidzi : 2399]Nak payung emas? Sila beli sendiri. Simpan duit kemas-kemas, pilihlah payung mana yg berkenan dihati, tak perlu tunggu berpoligami, kerana dengan berkongsi suami, payung emas bukanlah suatu yg dijanji, bahkan ganjaran syurgawi itu adalah dalam pengetahuan Rabbi.

Wanita solehah adalah matlamat, walau tiada jodoh dari mana2 ummat, sungguh bertuah jika di akhirat selamat, dengan Tuhan Yang Memberi Rahmat dan Nabi Muhammad s.a.w menghulur syafaat.

Usah terasa kekurangan diri, jika ke akhir nafas masih bersendiri, demi-Mu Rabbi, walau hanya menjadi Rabiatul Adawiyyah yg sufi, asalkan bisa melihat wajah Allah di syurgawi, soalnya bersuami adalah suatu yg tidak menyusahkan hati, walaupun ia fitrah insani. 

No comments: